Chocolate Factory

Our designers, planners and landscape architects played a significant role in gaining planning approval for this scheme to create a heart at the new cultural quarter within the converted 1930s Jelly Baby factory in Wood Green. Surrounding this hub, new managed workspace; workshops; galleries and studios will deliver a vibrant new city district. Stitching this place together through a carefully considered public realm that encourages informal interaction, chance encounters and fires creativity. Not just visually appealing, this development is based on an understanding of what makes a cultural quarter thrive while also delivering a great place to live.

Project details

  • 1.68 hectare site
  • Refurbishment of early 20th Century Factory
  • Creation of a new public square

 

The architecture is respectful of the 20th century industrial building style of The Chocolate Factory and compliments it through a colour material contrast. Brick is proposed as a facade material. This is to reflect the new London vernacular and provides a strong contextual relationship with the good quality historic brick buildings in the area. Brick, as a robust material, also relates to the industrial heritage of the site.

The texture and the colour of the brick is carefully selected to give fresh and contemporary appearance to the design as well as to compliment 1900’s white brick building of The Chocolate Factory.

cb-choc-factory.jpg

"The panel finds much to admire in the design of the public realm.  The panel warmly welcomes the public spaces: creating pinch points and tightening up the flow of space around the site." Chocolate Factory, Haringey QRP 6th July 2016