RHS Garden Bridgewater

Our team worked with the Royal Horticultural Society (RHS) to establish its fifth garden – a 150+ acre site on the outskirts of Salford on designated Green Belt land.

The new garden, RHS Garden Bridgewater, is part of a 10-year £160 million investment programme and will bring back to life the site of the former Worsley New Hall, a locally listed heritage asset. The revival of a site of this scale represents one of the largest contemporary gardening projects in Europe and one that will result in the creation of a world class horticultural visitor attraction and vibrant community resource for local people.

The extensive plans, will include the development of a new Welcome Building, demonstration and teaching allotments, a shop and café, an events and learning space, a new glasshouse and school of horticulture, and the sensitive restoration of the historic Walled Garden and its existing accompanying buildings.

Project Details

  • 60 hectare Green Belt site
  • World class visitor centre
  • One of the largest gardening projects in Europe
  • Expected visitor numbers to reach between 600-700,000 by 2029
  • Creation of 140 direct and 180 indirect jobs.

The success of the project has been made possible through a collaboration between the RHS, Peel Land and Property and Salford City Council.

 

In total the facility is expected to see visitor numbers reach between 600-700,000 by 2029 and as well as the creation of 140 direct and 180 indirect jobs.

Salford City Council’s resolution meant that the planning application was referred to the Secretary of State for Communities and Local Government, who confirmed that the project was not to be called-in and was content that the decision can be made locally. After receiving the full planning permission, the Garden will be developed in phases over a 5-10 year period.

In June 2017, the project won a Manchester Architects Award, in the community category, reflecting its high quality design.

For more information click here.

Featured in: Manchester Evening News and The Guardian.

This project was designed by landscape architect Tom Stuart-Smith and Manchester architects Hodder and Partners.