St Bernards Gate

Our Landscape Design team have sensitively designed a section of the St Bernard’s Hospital re-development. The site, which is located next to the functioning hospital, required a number of sensitive design solutions in order to divide the new resi site from the hospital and create a strong sense of place.

The team added value to the scheme through discreet interventions, larger design moves and subtle material selection, whilst retaining the quality and character of the original masterplan concept. The landscape masterplan has had limited but focussed intervention, with a focus on design principles and site features, including the historic axis from the Gatehouse to the Chapel, an important key vista. There were a number of heritage sensitives such as retaining the avenue approach from the Chapel and the Gatehouse in order to respect the symmetry of the space, using the Gatehouse as a landmark at the entrance of the community space and creating a generous, tree lined boulevard that runs from the east to the west across the site which connects existing bus facilities with the new development.

The chosen materials help to improve growing conditions and rooting volume for the trees, whilst reducing the management and maintenance and reducing the impact within the Root Protection Area (RPA) of existing protected trees.

 

0827_105_HR.jpg